Tesla Wall Connector aansluiten op de meterkast

Eigenaren van een Tesla model S, model X of model 3 maken graag gebruik van de mogelijkheid om hun elektrische auto thuis op te laden. En hoewel je je Tesla zonder problemen met de meegeleverde laadkabel op een gewoon stopcontact kunt aansluiten, is een speciale wandhouder met ingebouwd snoer handiger. Het voordeel van een Tesla Wall Connector is bijvoorbeeld dat je kunt instellen met welke (maximale) stroom je auto geladen moet worden.

Je kunt je Tesla laden met verschillende stroomsterkten. De hoogte van de stroom is voor een groot deel bepalend hoe lang het laden duurt. Tesla Superchargers aan de snelweg leveren een grote stroom waardoor je in korte tijd je accu kunt bijladen, thuis opladen via een stopcontact levert een veel kleinere stroom zodat je misschien de hele nacht, of zelfs een heel weekend, nodig hebt om de accu weer helemaal op te laden. In de tabel hieronder heb ik wat voorbeelden van laadtijden opgenomen.

LaadmethodeLaadvermogenBenodigde tijd voor 100 km bijladen
Tesla Supercharger90 kWh10 minuten
Fastned50 kWh20 minuten
Openbare laadpaal22 kWhAnderhalf uur
Thuislader, 3 fasen12,8 kWhAnderhalf uur
Thuislader, 1 fase3,7 kWhVier en half uur
Stopcontact2,3 kWhRuim zeven uur

De stroomsterkte thuis is afhankelijk van je mogelijkheden: kun je gebruik maken van 3 fasen op een aparte groep, of ben je gebonden aan een enkele fase die gedeeld moet worden met andere apparaten? De Tesla Wall Connector vindt het allemaal prima: zowel 1 fase of 3 fasen zijn te gebruiken en de maximale stroom die je wilt dat de auto kan afnemen is instelbaar. Je kunt zelfs meerdere Tesla Wall Connectors met elkaar verbinden zodat ze om de beurt gebruik maken van de aanwezige stroomvoorziening!

De Tesla Wall Connector wordt verkocht voor € 530,- in de Tesla webwinkel en bij de Service Centers. Iets goedkoper wordt het misschien door er eentje van Marktplaats te halen, maar let erop dat de meeste verkopers op Marktplaats geen BTW-bon meeleveren. De handleiding van de muurlader is uitstekend, maar als je geen idee hebt wat ‘een fase’ is dan valt het nog niet mee om te kiezen hoe je de muurlader aan moet sluiten, laat staan om dat op een degelijke manier te doen.

Om een beeld te krijgen van de degelijkheid waarmee je de aansluiting van de muurlader realiseren is het misschien handig om je Tesla tijdelijk te beschouwen als een straalkacheltje dat uren achtereen staat te blazen. Dat gaat niet zonder problemen als je gebruik maakt van te dunne verlengsnoeren en zou wel eens niet lang goed kunnen gaan als je op dezelfde groep ook een vaatwasser of wasmachine hebt aangesloten.

Een ‘groep’ in de meterkast van een huis in Nederland is voorzien van een automatische zekering van 16 ampère. Bedrading vanaf de meterkast kan gebruikt worden voor dezelfde stromen. Het maximale vermogen dat van één groep kan worden betrokken is dan ook 230 x 16 = 3680 watt, afgerond 3,7 kW. Dit gaat er wel vanuit dat er dan een vaste verbinding met de elektrische installatie wordt gemaakt; zelfs goede kwaliteit verlengsnoeren die op een wandcontactdoos worden aangesloten kunnen niet meer dan 10A voeren (2,3 kW) en 6A is hier eerder de regel (1,4 kW).

De Tesla Wall Connector maakt zo’n vaste verbinding met de elektrische installatie en kan dus maximaal 16 ampère gebruiken, vermits er op de groep geen andere verbruikers zijn aangesloten. De elektrische verbinding vanaf een installatiedoos (of de groepenkast) naar de muurlader moet met 3 x 2,5mm² installatiedraad worden uitgevoerd, of met 3 x 2,5mm² VMVK-buiten- of grondkabel. Indien de kabel in het zicht of mechanisch onder spanning wordt gemonteerd, dan moet er gebruik worden gemaakt van een mantelbuis die met muurbeugels is vastgezet.

1500 kilometer gratis rijdenTesla supercharger aanbieding

Ga je binnenkort een auto van Tesla kopen? Gebruik dan mijn referral code rudi79005 bij het bestellen. Je krijgt dan 1500 kilometer gratis laadtijd bij de Tesla Superchargers die je overal in de wereld tegenkomt.

Gebruik mijn referral code

2 gedachten over “Tesla Wall Connector aansluiten op de meterkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *