Micro-Professor MPF-1

Microprofessor advertentieEr was een tijd dat er geen iPads en Macintoshes waren en beide Apple Computer medewerkers nog in de garage van Steve Jobs bivakkeerden. In die tijd (het zal 1981 zijn geweest) kwam Multitech (het tegenwoordige Acer) met zijn eerste computer-voor-onderwijsdoeleinden op de markt: de Micro-Professor MPF-1.

De MPF-1 was een microprocessorsysteem gebaseerd op een Zilog Z80. De kleine printplaat bevatte de 1,7MHz processor, een rekenmachine-achtig toetsenbord met 36 toetsen en een 6-cijferig 7-segment LED display. Er was verder voorzien in een 8255 PPI Programmable Peripheral Interface die het toetsenbord uitlas en 4KB ROM en 2KB RAM in de vorm van een 2732 EPROM en een 6116 RAM chip. Ook waren er drie lege IC-voeten voor geheugenuitbreiding, naar wens EPROM of RAM, en twee lege IC-voeten voor een Z80 PIO Parallel I/O en een Z80 CTC Counter Timer. De MPF-1 had een kleine luidspreker, aansluitingen voor een cassetterecorder en een gebied waarop kleine eigen schakelingen konden worden gesoldeerd. Bijzonder was de behuizing: die bestond uit een kunststof boekomslag die, dichtgeslagen, zo de boekenkast in kon.

De MPF-1 werd in Z80 assembly geprogrammeerd. De bijgeleverde handleidingen bevatten veel uitgewerkte voorbeelden van onder meer timers en spelletjes die gebruik maakten van het 6-cijferige display. De hexadecimale codes van deze voorbeelden werden byte-voor-byte via het toetsenbord ingevoerd. Het ingebouwde monitorprogramma maakte wijzigingen op het ingevoerde programma eenvoudig en ook het stoppen en instellen van breakpoints was mogelijk. Gebruikers die verder wilden dan de voorbeelden moesten zich specialiseren in Z80 assembly.

Vrij snel na de introductie in 1981 kwam Multitech uit met een kleine versie van een BASIC interpreter, die samen met het monitorprogramma in een 4 kilobyte ROM werd aangeboden. Een overlay over het toetsenbord werd meegeleverd en ook de handleiding, met alweer veel voorbeelden, was prima in orde.

Sciento, de Nederlandse importeur van de MPF-1, gebruikte later de printplaat uit de boekomslag van de Micro-Professor voor hun eigen Teach Pendant CS-113, een besturingscomputer voor hun robot arm CS-113. De EPROM was in deze Teach Pendant door Sciento voorzien van een speciaal programma om de robot arm bewegingen te laten maken en te laten herhalen. Een toetsenbord overlay maakte het apparaat compleet. Het geheel was in een stevige aluminium kast ingebouwd met een voedingsaansluiting en een parallelle poort waarop de robot arm werd aangesloten.


Zelf een IoT toepassing makenKoop nu mijn boek!

Ik heb een heel toegankelijk boek geschreven over het zelf ontwikkelen van internet of things toepassingen. Je kunt dit boek kopen bij Bol.com en bij elektronicawinkel Okaphone. Het boek is voorzien van een website waarop uitbreidingen, wijzigingen en aanpassingen worden gepubliceerd. Ook codevoorbeelden en extra projecten zijn hier beschikbaar.

6 gedachten over “Micro-Professor MPF-1

 1. Dirk Seevens zei:

  Heb hem als prototype uitbreiding op een bestaand Z80 zelfbouw systeempje bijgebouwd omdat ze erg duur werden aangeboden op ebay. De I/O en RAM adressen plus wat timingvariabelen (4Mhz CPU) een beetje aangepast in de schakelbare Flashrom en lopen maar…. Ik heb er foto’s van gemaakt met o.a. de eierwekker prog lopend die via Audacity als MP3 geladen is.
  Een geinig ding en pure nostalgie!

 2. peppie zei:

  hallo,

  ik heb nog een micro-proffessor liggen.
  deze is wat ik weet compleet.

  mvg pep

 3. Peter Geerken zei:

  Ja… vroeger op de HTS in Den Bosch gebruikt voor het leren van programmeren in assembler. Heb daar nog een studieopdracht gedaan om een ultrasone afstandsmeter te programmeren in assembler. Dat waren nog eens tijden waarin soms letterlijk een bit ge-set (of ge-reset) moest worden. Pure nostalgie. Gelukkig heb ik een paar jaar geleden nog een prima werkende MPF-1B op de kop weten te tikken via Ebay. Nu nog alleen een experimenteer bordje erbij en oude tijden herleven.

 4. frans zei:

  De MPF-1B werd vooral gebruikt in het (schriftelijk) onderwijs, o.a. bij
  Dirksen Electronica Opleidingen te Arnhem (voorheen gebruikte men de SDK 80 kit). Gebruik bij de cursus Micro processors/micro computers (MP/MC).
  Dit was in de jaren 80/90. Er was ook nog een andere cursus mbt interfa-cing. In de jaren 90 (bij mij 1994)gebruikte de open universiteit ook de MPF-1B. In die tijd kon men nog informatie technologie studeren, dus meer de elektrotechnische kant van informatica. Daarvoor moest men anders dan in informatica bepaalde modulen volgen zoals: analoge electronica, digitale electronica en micro processoren, architectuur van microcomputers en digitale techniek, ontwerpen van digitale systemen etc. men maakte gebruik van bv DIGSIM, simulatie SW voor digitale electronica, en de MPF-1B werd gebruikt bij de module – architectuur van microcomputers. Daartoe kreeg men bij het cursus materiaal een overlay voor het toetsenbord. In de jaren 80 was er ook nog een home computer rond de MPF-1B. De jaren 80 met de home computers waren mooie jaren, iedereen een ander merk computer, het was toen nog mooi, nu gaat het nog om dienstverlening.
  Heb zelf nog de MPF-1B met basic interpreter, een TK80 kit, en een MSX 2 home computer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *