Leidraad Test en Acceptatie

Leidraad Test en Acceptatie

Rudi Niemeijer, Ton Kunen (2013) Leidraad Test en Acceptatie. ISBN 978-90-82-03390-8. 128 pagina’s paperback. 5 foto’s en 24 illustraties in kleur. Publicatie 15 oktober 2013. Verkoopadviesprijs € 29,95.

Omslag Leidraad grafischHet Universitair Medisch Centrum Groningen past een effectieve testaanpak toe die goed past bij de eisen die aan zorgprocessen en de hierbij gebruikte software worden gesteld. Deze leidraad bevat naast de testaanpak ook de visie en strategie voor het testen van het nieuwe EPD/ZIS van het UMCG. Door de heldere wijze waarop het testen wordt uitgelegd is deze leidraad geschikt voor een breed publiek: van eindgebruiker tot leverancier van software en van technisch beheerder tot manager bedrijfsvoering.

Naast een inleiding in testen, een beschrijving van de aanpak van acceptatietesten en de verschillende procedures die bij acceptatietesten kunnen worden gebruikt, vindt u in deze leidraad ook diverse documentsjablonen en voorbeeldteksten voor contracten met leveranciers.

Het omvangrijke vernieuwingsprogramma Nieuw EPD van het UMCG is als uitgangspunt gebruikt bij het opstellen van deze leidraad en door de opzet is deze leidraad ook voor andere ziekenhuizen en vernieuwingsprojecten geschikt.

Inhoud: Voorwoord; Leeswijzer. Fundament: Testen in vogelvlucht; Fasering van testactiviteiten. Methoden: Acceptatietesten; Testen van inrichting en softwareaanpassingen; Testen van koppelingen; Testen van datamigratie. Procedures: Opstellen van acceptatiecriteria; Afleiden en specificeren van testgevallen; Risico gebaseerd testen; Uitvoeren van reviews en inspecties; Omgaan met bevindingen; Inrichten van een acceptatieteststraat; Gebruik van testautomatisering; Acceptatieprocedure. Bijlagen: Kwaliteitseigenschappen; Sjablonen voor testdocumentatie; Voorbeeldafspraken met leverancier; Terminologie; Checklijsten; Bronvermelding.


Voor meer informatie over het testen binnen het programma Nieuw EPD of bestellen van exemplaren van dit boek kunt u contact opnemen Christina Kral, projectleider van het project Test en Acceptatie van het programma Nieuw EPD van het UMCG: info@leidraadtestenacceptatie.nl.


Recensies:

16 gedachten over “Leidraad Test en Acceptatie”

  1. “Door de heldere wijze waarop het testen wordt uitgelegd is deze leidraad geschikt voor een breed publiek: van eindgebruiker tot leverancier van software en van technisch beheerder tot manager bedrijfsvoering.”

    Een boek dat acceptatie testen introduceert voor een breed publiek en dat ook de diepte niet schuwt met een beschrijving van visie en strategie in een concrete casus. Een mooi initiatief. Hier wordt het acceptatie testen van zorg software dus in een breed kader gezien. Ik denk dat dit in menige organisatie waarde kan toevoegen.

  2. Ik zie geautomatiseerd testen, ik lees acceptatietesten –> hopelijk door de acceptanten maar is het ook in korte iteraties gedaan waardoor de acceptant er langzaam aan kon wennen en naar toe kon leven?

    Ik ben benieuwd of dit de eerste stappen zijn naar de agile aanpak inclusief goed belegde acceptatietesten? Dan hebben jullie echt een mooi resultaat bereikt.

  3. Hallo hierbij mij reactie, ik ben relatiemanager bij Anderis met als achtergrond Software testen en uitgebreide ervaring binnen de zorg (15 jaar).
    Ik vind het een geweldig initiatief van UMCG om met het uitgeven van dit boek te delen en hun kennis en ervaringen met betrekking tot het testen en acceptatie binnen de zorgsector. Door mijn achtergrond in de zorg ben ik gedurende mijn loopbaan binnen het softwaretesten altijd zeer geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen binnen de zorgsector. Het doet me dan ook erg goed dat er uiteindelijk een boek is verschenen betreffende het testen binnen de zorgsector, en ben ik dus vanuit mijn interesse ook enorm geïnteresseerd in dit boek. Ik wens jullie veel succes met dit boek, en ik verneem graag wanneer en waar het boek te verkrijgen is.

    Groet,

    Dennis van den Langenberg

  4. Overdracht en informatie delen met de buitenwereld hoe men in een bepaalde branches het testen van huidige en/of nieuwe applicaties.
    Ik ben benieuwd hoe men dit project heeft aangepakt, zeker ook kijkend naar de sociaal maatschappelijke discussie over het EPD en/of hiermee rekening is/wordt gehouden tijdens het testen.
    Tot slot is mijn vraag hoe de implementatie is gegaan en hoe men nu verder gaat met onderhoud/uitbreiding van de applicatie en het testen hiervan.

    Groet,
    Martijn

  5. Wat zou je graag willen als testanalist? een leidraad test en acceptatie. Wat blijkt nu, er zijn professionals die de stoute schoenen hebben aangetrokken en hier een boek over hebben geschreven. Ik ben natuurlijk reuze benieuwd of er zaken in staan die ook buiten de zorg van belang zijn voor test en acceptatie.

    Maar: Geen Paniek! Is er naast deze versie dan ook nog een duurdere versie te verkrijgen?

    😉 Hendrik

  6. De acceptant accepteert het niet. Toch paniek? Ik ben wel benieuwd hoe het EPD uiteindelijk toch door de acceptatiefase is gekomen en hoe de paniek beteugeld is.
    Ik ben nu meer aan het testen tijdens assembleren maar wil over het accepteren ook zeker leren.

    Met vriendelijke groet, Harrie.

  7. Ik ben als tester werkzaam (geweest) binnen verschillende segmenten: gezondheidszorg, financiele markt, zakelijke markt.. De belangrijkste les is geweest dat er geen ‘best practice’ bestaat: elke situatie vraagt om een specifieke aanpak. Juist daarom is het raadzaam om zoveel mogelijk methodieken te kennen, waarbij ervaringen (van jezelf, maar ook van anderen) veel inzicht verschaffen. Dus: deel je ervaringen, vraag hoe anderen het doen…

  8. Lijkt mij een heel nuttig boek, dat zeker ook buiten de gezondheidszorg tot zijn recht zal komen, want testen moeten we allemaal!

    Groeten,
    Rick

  9. De tijd dat testen alleen gericht is op het zoeken van fouten is voorbij. De titel van het boek geeft, zeker bij het EPD, aan waar testen een belangrijke rol in moet spelen, namelijk het geven van vertrouwen aan toekomstige gebruikers (en in dit geval zijn we dat allemaal).

  10. In de zorg kan men zich weinig fouten veroorloven.
    Daarom is het noodzakelijk om te kiezen voor een goede testaanpak en grondige acceptatie. Dit boek zou een leidraad kunnen zijn om ook in andere segmenten toe te passen om zo ook hier de noodzakelijke expertise te kunnen gebruiken.

    Met vriendelijke groeten,

    M. Pomp

  11. Mijn leven staat in het teken van de andere keuken: zowel qua eten als reizen.
    In mijn werk vind ik het daarom ook interessant om een kijkje te nemen in een andere keuken.
    Daarvoor is dit boek zeer geschikt.

    Ik kijk ernaar uit.
    Ronald

  12. Testers zijn bezig met IT en in het UMCG is men bezig met een menselijk lichaam. Een mooi en belangrijk verschil is dat een menselijk lichaam ingebouwde mechanismes heeft om fouten (bacterien en ziektekiemen) te detecteren. In de IT gebeurd de foutdetectie door testers op zoek naar de bug en fout via een test.

    Dit boek verenigd twee werelden die veel op elkaar lijken en veel van elkaar kunnen leren. Graag ontvang ik daarom een exemplaar van dit boek.

    Groeten,
    Bas

  13. Het lijkt mij zeer interessant om het boek te mogen ontvangen.

    Testen is natuurlijk het leukste vak wat er bestaat.

  14. Dit is zeer zeker waardevol on te delen.
    Hoe groot het bedrijf ook is, het is altijd lastig om een juiste acceptatie testen op te zetten waarbij de acceptanten de juiste items testen.
    Ik hoop dat dit boek het voor alle bedrijven wat makkelijker gaat maken.

    Groet,
    Pieter

  15. Ik ben groot voorstander van kennisoverdracht. Testen is een echt vak, waar het belangrijk is om te leren van elkaar.
    Ik kijk er naar uit om het boek te lezen.

    Groet

  16. Hallo hierbij even een reactie van mij, ik ben testanalist bij het CJIB.
    Ik vindt het een goed idee en mooi gebaar van het UMCG om d.m.v. het uitbrengen van een boek en het delen hiervan, op deze manier aan kennisdeling te doen en om zo een kijkje te geven in de ’testkeuken’ van het UMCG.
    Ik ben erg benieuwd naar het boek en neem het graag in ontvangst tijdens Noordertest.

    Vriendelijke groet,

    Martin Smit

Plaats een reactie