ESP8266 aansluiten aan 5V logica

Een ESP8266 is een handige wifi module met één nadeel: de module werkt op 3,3 volt, in plaats van 5 volt. Om de module te gebruiken met andere spanningen is een aanpassing nodig. Dit geldt zowel voor de voedingsspanning als voor de in- en output. Hiervoor gebruik ik een spanningsdeler: twee weerstanden waarvan de verhouding van de weerstandswaardes zorgt voor de benodigde spanningsaanpassing.

In de tekening hieronder zie je linksboven een principeschakeling: een spanning 5V wordt gedeeld door de weerstanden 10 en 15, de uitgangsspanning tussen beide weerstanden is (10/15) * 5 = 3,33V. Rechtsboven de principeschakeling met de ESP8266: zowel de voedingsspanning als de ingang RXD worden voorzien van een spanningsdeler. De uitgang TXD blijft op 3,3V werken, dat zou moeten kunnen bij een 5V ingang. Linksonder een plaatsingsschema en rechtsonder het printontwerp: een stukje gaatjesprint met banen, voorzien van de onderdelen.

IMG_0255

IMG_0273

Update Het werkt niet. De stroomopname van de ESP8266 te hoog om een werkende voedingsspanning met twee weerstanden te maken. Voor de digitale signalen werkt het prima, voor de voedingsspanning niet. Hiervoor is een 3,3 volt zenerdiode of een spanningsregulator nodig zoals deze.

2 gedachten over “ESP8266 aansluiten aan 5V logica

  1. Rudi zei:

    Je kon wel eens gelijk hebben. De stroomopname van de ESP8266 is inderdaad een flink stuk groter dan ik had verwacht en mogelijk te groot voor een spanningsdeler van deze opzet. Ik had goede ervaringen met het aanpassen van het logische signaal met een spanningsdeler bestaande uit twee weerstanden van 10 en 15 kOhm en heb gedachtenloos het principe doorgezet naar de voedingsspanning, geen rekening houdend met een veel grotere stroomopname. Ik gebruik ondertussen een spanningsregulator van 3,3 volt.

  2. Green zei:

    Met 10K en 15K kun je geen 3,3V voeding maken voor een ESP8266 want die trekt al gauw 250 mA. Ook met 10 en 15 Ohm hou je geen 3,3 V over als de esp zijn stroom trekt. Leuk idee maar gaat niet werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *