Elektrische huisinstallaties

Het wijzigen of uitbreiden van de elektrische installatie in huis is niet al te moeilijk, maar er zijn wat regels die gevolgd moeten worden. Hieronder een samenvatting.

Vanaf de groepenkast
Boven de elektriciteitsmeter bevindt zich de groepenkast. Iedere groep kan maximaal 16A leveren. In principe heeft iedere ruimte in huis een groep. Er zijn echter uitzonderingen. Ruimten die aan elkaar grenzen mogen samen op een groep en sommige zware verbruikers (oven, boiler, wasdroger) moeten een eigen groep. Het uitbreiden van de groepenkast (plaatsen van een extra groep bijvoorbeeld) mag door iemand die ‘terzake kundig is’, het plaatsen van een geheel nieuwe groepenkast is werk voor een erkend installateur.

Normaaldozen, centraaldozen en aarding
Vroeger maakte men gebruik van een normaaldozensysteem: elektrische leidingen werden over de muren heen, meestal in het zicht, doorgelust. Voor iedere uitbreiding werd een verbindingsdoosje in een bestaande leiding opgenomen. Dit systeem wordt niet meer toegepast en is vervangen door een centraaldozensysteem, waarbij in het midden van een ruimte in het plafond een grote doos is ingebouwd, vanuit waar alle aansluitpunten zijn bedraad. Sinds 1997 is het verplicht om iedere nieuwe wandcontactdoos te voorzien van randaarde.

Aansluitpunten
Vanuit de groepenkast lopen installatiebuizen. In elk van deze buizen zitten de draden van precies één groep: groen/geel, blauw en bruin. Deze buizen lopen naar de centraaldoos in de ruimte waar deze groep voor is bedoeld. Vanuit de centraaldoos loopt een installatiebuis naar iedere wandcontactdoos, schakelaar of lichtpunt. Hieronder de kleuren draden voor ieder aansluitpunt:

 • Wandcontactdoos: groen/geel, bruin, blauw
 • Enkelvoudige schakelaar: bruin, zwart
 • Wisselschakelaar: bruin, zwart, zwart
 • Lichtpunt: blauw, zwart

Alle draden komen samen in de centraaldoos, waarin de juiste verbindingen worden gemaakt middels geveerde contactblokjes.

Kleuren, functies en diameters
Er worden vier kleuren installatiedraad gebruikt: geel/groen, bruin, blauw en zwart. Iedere kleur heeft zijn eigen functie:

 • Geel/groen: dit is de aardingsdraad die is verbonden met een aardpin in de meterkast. De aardpin is een koperen staaf die enkele meters in de grond is geslagen en op dit manier verbinding maakt met de aarde. De aardingsdraad wordt gebruikt om elektrocutie tegen te gaan. Vroeger werd de aardingsdraad verbonden met de (koperen) waterleiding maar omdat tegenwoordig veel kunststof waterleidingen worden gebruikt, is meestal een aardpin in de meterkast nodig. In oudere installaties is een aardingsdraad grijs.
 • Bruin: dit is de fasedraad, in schema’s aangeduid met L, die de elektrische stroom aanvoert. Als een elektrische installatie goed is aangelegd dan is de fasedraad de enige draad die onder spanning staat. In oudere installaties is een fasedraad groen.
 • Blauw: dit is de nuldraad, aangeduid met N, die de elektrische stroom weer afvoert. In oudere installaties is een nuldraad rood.
 • Zwart: dit is een schakeldraad bedoeld voor een lichtpunt. Een zwarte draad wordt met een schakelaar met een bruine draad verbonden en vormt zo een geschakelde verbinding met een fasedraad.

In een huisinstallatie worden twee draaddiameters toegepast: 1,5mm² en 2,5mm². De draden geel/groen, bruin en blauw hebben een diameter van 2,5mm², de zwarte draad heeft een diameter van 1,5mm². Het aantal draden in een buis is niet onbeperkt. In een buis mogen alleen draden van één groep. Verder hangt het maximaal aantal toegestane draden af van de diameter van de buis, de aard van de buis en de diameter van de draad:

 • vaste buis 16mm: 3 x 2,5mm² + 2 x 1,5mm² of 2 x 2,5mm² + 3 x 1,5mm²
 • flexibele buis 16mm: 3 x 2,5mm² + 1 x 1,5mm² of 2 x 2,5mm² + 2 x 1,5mm²

7 Replies to “Elektrische huisinstallaties”

 1. In mijn garage zit een centraaldoos van waaruit de verlichting en een wcd komt. Ik wil uitbreiden met op alle hoeken van de garage een dubbele wcd, dit wordt met een nieuwe groep uit de meterkast aangelegd.
  Q: Mag ik voor dit extra systeem een normaaldozen-systeem aanleggen.
  Het mag uiteraard niet in de bestaande leidingen naar de bestaande centraaldoos: ik hoef toch niet een nieuwe extra centraaldoos in mijn plafond te hakken??

 2. Ik heb een vraag hierover. Ik heb een jaren dertig woning gekocht met een nog originele meterkast met twee groepen, deze moet uiteraard vervangen worden. De elektricien die ik op het oog heb heeft voorgesteld om het hele systeem van normaaldozen gelijk te vervangen door centraaldozen, er moet uiteraard ook geaard worden want dit is ook niet aanwezig. Maar zo’n offerte is wel flink slikken en mijn familie zegt dat het ook onzin is om alles wat er al ligt te gaan vervangen en dat de normaaldozen gewoon kunnen blijven liggen. Wat is wijsheid in deze? Graag je advies!

 3. Mooie beschrijving. In mijn beleving is de doorsnede van de VD met de komst van de automaten echter iets verlaagd. Volgens mij mag je in huisinstallaties bij het toepassen van een 16A automaat 1,5mm2 draad gebruiken.

 4. Sinds 1997 is het verplicht om iedere nieuwe wandcontactdoos te voorzien van randaarde.
  Dit geldt bij het installeren van een nieuw aan te leggen huidige elektrische installatie. ook nog eens aangesloten op 30 mA differentiaal.
  Bij uitbreiding van een bestaande oude installatie geldt de aarde niet. Anders zou je in een en dezelfde ruimte twee verschillende soorten wandcontactdozen krijgen. Dit geeft en onveilige situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *